Alumnia | Boek alumnus eerste lichting Technische Bedrijfskunde gepubliceerd
17450
post-template-default,single,single-post,postid-17450,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Onlangs is het boek “The Development of Aid,” geschreven door alumnus Gerard van Bilzen gepubliceerd door “Cambridge Scholars Publishing.” In zijn boek beschrijft Gerard de ontwikkeling van hulp aan ontwikkelingslanden gedurende de afgelopen 65 jaar en diens gevolgen.

Gerard zat bij de allereerste lichting van Eindhovense Bedrijfskundigen (afgestudeerd in 1975) en studeerde, geheel in lijn met zijn recent verschenen boek, af met een onderzoek naar strategische vraagstukken met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking. Dit afstudeeronderzoek viel onder de vroegere vakgroep “Socio-techniek,” die een samenwerkingsverband had met het Instituut voor Ontwikkelingsvraagstukken van de Tilburgse Universiteit. Na zijn afstuderen heeft Gerard onder andere gewerkt voor de Europese Commissie in Brussel, bij het Directoraat Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking, wat nu “Europe Aid” heet.

Naar eigen zeggen heeft Gerard’s technisch bedrijfskundige achtergrond hem enorm geholpen bij zijn diverse jobs. Zijn achtergrond zorgde ervoor dat hij zaken multidisciplinair benaderde, in plaats van de mono-disciplinaire benadering die bij economen, landbouwkundigen of puur technische ingenieurs vaak gezien wordt. De praktische lessen met betrekking tot projectmatig beheer en het ontbreken van angst voor cijfertjes of formules, zoals deze vaak voorkomt bij sociologen en psychologen, zijn hem altijd zeer van pas gekomen.

Na zijn pensionering begon Gerard aan het schrijven van zijn boek: “Het idee voor het boek kwam bij me op toen ik op reis was van Kenia naar Tanzania. Op een gegeven moment reden we over een weg die net door de Chinezen was aangelegd in het kader van een project dat volledig door ‘China’ werd geleid. Dit project werd geleid door Chinese managers en er werden Chinese machines en werkmethodes gebruikt. Lokale krachten werden het liefst gemeden en alleen gebruikt voor het eenvoudige werk. Ik dacht bij mezelf: dat lijkt wel erg op wat ‘wij’ vijftig jaar geleden deden. Ik ben toen op zoek gegaan naar publicaties die de ontwikkeling van de hulpvormen beschreven, maar vond er in feite geen.”

Voor vragen over “The Development of Aid,” kunt u terecht bij Gerard van Bilzen: gvanbilzen@gmail.com