Alumnia | 01-09-2020 | editie 3| jaargang 8
40856
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-40856,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2020 - Q3

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-09-2020
editie 3| jaargang 8

Nadine Loeffen
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2012 Organisatie: Nadine illustraties Functie: Zelfstandig Illustrator
Nienke Westerhuis
Leeftijd: 30 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Mars Functie: Supply Planner
Nu aan het woord
Wordt nog bekend gemaakt!
Leeftijd: - Afgestudeerd: - Organisatie: - Functie: -
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Het duurde even om erachter te komen wat goed bij me past! Na een kort traineeship bij een handelsorganisatie, en een korte tijd als consultant bij Deloitte ben ik op mijn plek terecht gekomen in de Supply Chain van een FMCG (KraftHeinz). Lekker resultaat gericht, duidelijke doelen. Een analytische baan waarin je snel moet acteren. Na 2,5 jaar bij KraftHeinz heb ik de overstap gemaakt naar Mars. Hier ben ik nu verantwoordelijk voor de midden & lange termijn planning van 2 fabrieken en verbeter ik processen in ons Europese Food Supply Planning team.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Zeker! Ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij een baan die echt perfect in het verlengde ligt van onze studie. Het berekenen van safety stocks, optimaliseren van changeovers, capaciteitsberekeningen, … noem maar op. Dit is allemaal deel van mijn dagelijkse werkzaamheden. Ook merk ik dat de IT vakken in onze studie echt helpen. Ik begrijp de systemen waar we mee werken door-en-door en haal er energie uit om de parameters te tweaken. Dit geeft een enorme voorsprong! (Herinner je je bijvoorbeeld nog uit het 1e jaar vak Databases, dat een * achter de header in een database aangeeft dat dit de PrimaryKey is?) Voor anderen in mijn vakgebied is het systeem soms een black box, omdat ze de logica minder goed snappen. Verder zijn zeker ook de organisatie- en MTO-vakken erg nuttig geweest!

Is er een stap in je carrière die bepalend is geweest en zo ja welke?

Voor KraftHeinz heb ik enkele maanden in de UK gewerkt als Site Logistics Manager. Daar had ik het erg moeilijk en liep ik vast. Eerst op werk en vervolgens ook op persoonlijk vlak. Na een aantal maanden kon ik me niet meer motiveren om door te zetten, omdat ik het vertrouwen in de organisatie was verloren. Dat maakte dat ik ervoor gekozen heb om mijn baan op te zetten, om terug naar Nederland te gaan en daar verder te zoeken naar een nieuwe baan. Dit bleek een erg goede keuze, want Mars is de beste werkgever die ik me voor kan stellen! Ik heb het nog steeds heel erg naar mijn zin.

Hoe was de tijd na je afstuderen en hoe kijk je terug op je tijd als student technische bedrijfskunde?

Hmm, dit zijn eigenlijk twee vragen! Zoals ik al door liet schemeren was de tijd na mijn afstuderen best een dynamische tijd. Ik ben in Amsterdam gaan wonen, kreeg een relatie die vervolgens weer uit ging, wisselde van werkgever, wisselde van kerk, wisselde nog een keer van werkgever etc. Dit vond ik best pittig. Het is anders dan het studentenleven waar je tijdens je 1e jaar wel een plekje vindt, en waar alles een duidelijke richting heeft! Uiteraard heb ik wel veel geleerd door al die veranderingen heen. Op mijn studententijd kijk ik met super veel plezier terug. Daar heb ik voor mijn gevoel echt het maximale uit gehaald. Volle focus op de studie, maar zeker zo hard actief geweest bij allerlei verenigingen en commissies. Veel geleerd en veel lol gehad. Als ik daar zo op terug kijk, ben ik daar heel dankbaar voor! Ik vraag me wel eens af hoe ik dat allemaal deed… maar ach dan ben je nog jong hè.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Laat je niet afleiden door mooie praatjes over Traineeships en ambitieuze carrières van Consultants. Zoek naar wat je intrinsiek motiveert. Zou je de dagelijkse taken van die baan leuk vinden in de toekomst? Als je een operationele baan leuk vindt, kan het zomaar zijn dat je daar sneller en beter kan doorgroeien dan wanneer je ergens start als Trainee of Consultant. Doe wat je leuk vindt, dan val je vanzelf op en kan je vaak snel doorgroeien. Ga eens een dag meelopen, als je twijfelt of de baan wel bij je past. Dat is ongebruikelijk in onze sector, maar bij mijn aanbod bij Mars heb ik dat wel gevraagd. Het gaf me meer inzicht in de taken en in de sfeer, waarna ik volmondig “ja” op het aanbod kon zeggen!

Als je één van de vragen zou mogen veranderen, welke zou dat zijn en waarom?

Ik zou de vraag: “Hoe was de tijd na je afstuderen en hoe kijk je terug op je tijd als student technische bedrijfskunde?”, willen vervangen door de vraag: “Welke dromen of ambities had je toen je net klaar was met afstuderen en zijn deze aan het uitkomen/ uitgekomen?”. Omdat ik zelf merk dat ik door de ervaringen in de afgelopen jaren andere dromen of ambities heb gekregen dan toen ik net klaar was met mijn studie. Ik ben nieuwsgierig of anderen wel heel duidelijk hun dromen/doelen nastreven. Ook denk ik dat de antwoorden op deze vraag een nieuw perspectief kan geven aan de huidige studenten.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-09-2020
editie 3| jaargang 8

Henk van den Elsen
Leeftijd: 59 Afgestudeerd: 1989 Organisatie: Nyrstar Holding Functie: IT Program and Contract Manager
Rob ten Cate
Leeftijd: 58 Afgestudeerd: 1986 Organisatie: - Functie: Levensgenieter
Nu aan het woord
Jeroen Martens
Leeftijd: 59 Afgestudeerd: 1986 Organisatie: DHL Functie: Head of Transport Product Development MLEMEA
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Na mijn studie heb ik eerst mijn dienstplicht vervuld bij de Koninklijke Marine. Daarna heb ik de keuze gemaakt om aan de slag te gaan bij een relatief kleine handelsonderneming (Reesink NV) in een omgeving waar je titel niets waard is, je prestaties des te meer. Na 4 zeer leerzame jaren in de detailhandel heb ik de overstap gemaakt naar de industrie. 17 supergave jaren bij Ammeraal Beltech alwaar ik verschillende functies in Operations heb vervuld. Na een kort uitstapje als directeur van een garenfabriek in Duitsland (private equity), wilde ik graag voor een familiebedrijf werken en dat heb ik ruim 5 jaar gedaan, eerst voor Beelen (sloop, afval) later voor Winclove (probiotica); Naast deze professionele carrière heb ik vele jaren als scheidsrechter op topniveau hockeywedstrijden geleid met voor mij als absolute hoogtepunt deelname aan de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Op dit moment doe ik allerlei leuke klussen, waaronder het opleiden van ambitieuze talentvolle nationale en internationale scheidsrechters maar ook het managen van een bush lodge in Zuid-Afrika.

Hoe ben je gegroeid of verbeterd in het afgelopen jaar?

Hoe heb je dat gedaan? Ze zeggen wel eens dat buiten je comfortzone het leven begint. De keuze om 4 maanden een lodge te gaan runnen in Zuid-Afrika heeft zowel mij als mijn partner ver buiten onze comfortzone geduwd en ik kan bevestigen dat dat af en toe moeilijk is maar buitengewoon de moeite waard. Alles wat in Nederland zo normaal is, is in de buitengebieden in Zuid- Afrika heel bijzonder. Water, stroom, internet, spullen die stuk gaan, insecten die plots met zeer velen opduiken, mensen die hun afspraken niet nakomen, elke dag nieuwe uitdagingen.

Wat was het belangrijkste moment in je carrière en waarom?

De keuze om te gaan werken voor een klein bedrijf en dus niet voor een, zeker in die tijd zeer populaire, managementtrainee programma bij een multinational als bijvoorbeeld Philips, Shell, Unilever, ABN. Overigens heb ik de optie om te gaan werken voor de (semi-) overheid nooit in mijn overwegingen meegenomen. Volledig onterecht!

Zou je opnieuw kiezen voor de studie technische bedrijfskunde en waarom?

Laat ik met het antwoord beginnen: volmondig ja! Toch zijn er heel veel momenten geweest dat ik me heb afgevraagd of ik niet beter een wat specialistischer opleiding had willen volgen al dan niet gevolgd door een wat bredere vervolgopleiding. Er zijn natuurlijk meerdere wegen naar Rome, voor mij was Technische Bedrijfskunde de rechtstreekse. Het allerleukste in mijn werk vind ik namelijk dat ik sparringpartner van elke functionaris kan zijn, omdat ik inhoudelijk voldoende weet om de juiste vragen te stellen en dat ook nog in de juiste taal/jargon. Extra leuk wordt het als je als “vertaler” kan optreden door bijvoorbeeld de behoeftes van de financiële afdeling uit te leggen aan de verkopers in een taal die de verkopers wel begrijpen maar de financiële mensen vaak onvoldoende spreken.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Maak je keuzes op basis van wat je NU het leukste vindt om te doen, en niet of je er later wel/niet wat aan hebt. En doe vooral wat naast je studie. Kennis is relatief makkelijk bij te spijkeren en slechts een “qualifier” voor de meeste carrière stappen terwijl je ontwikkeling als mens uiteindelijk de “differentiator” is. Als ik een tip mag geven? Ga nu iets doen waar je met andere culturen en/of sociale klassen te maken krijgt. Help een immigrant met leren van Nederlands, geef bijles aan kinderen in een achterstandswijk.

Als je één van de vragen zou mogen veranderen, welke zou dat zijn en waarom?

Ik zou de vraag: “Zou je opnieuw kiezen voor de studie technische bedrijfskunde en waarom?”, willen vervangen door de vraag: “Hoe ziet op dit moment je work/life balance eruit en ben je daar gelukkig mee?”. Omdat ik de vraag naar je studiekeuze minder relevant vind omdat de opleiding van toen onvergelijkbaar is met de opleiding van nu. De hele wereld is anders en de opleiding heeft zich aan de nieuwe werkelijkheid aangepast.