Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-03-2021
Editie 1 | jaargang 9
Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Ik heb in 2015 OML afgerond bij Procter & Gamble in Brussel. Vervolgens ben ik bij Unilever aan de slag gegaan in het ‘Future Leaders Programme’. Hier heb ik in mijn eerste drie jaar, vier verschillende banen binnen Supply Chain gedaan in Rotterdam, Oss en Katowice (Polen). Vervolgens ben ik doorgestroomd naar de positie van Logistic Transformation Manager, waar ik mij bezig hield met Network Modeling op strategisch niveau van de volledige Europese supply chain. Een baan om van te smullen voor iedere OML’er. Afgelopen zomer heb ik, ondanks deze toffe job, besloten het roer om te gooien toen er een vacature voorbij kwam bij Toverland, als hoofd van de attractie afdeling. Toch iets wat al sinds kleins af aan een jongensdroom is, en iets waar ik écht daadwerkelijk veel waarde kan toevoegen. Toverland is een ontzettend ondernemend bedrijf, dat elk jaar groter en bekender wordt, en momenteel is opgeklommen tot de 2e speler van Nederland, na de Efteling.
Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Zeker weten. Mijn baan zit mooi op het raakvlak van operatie aan de ene kant, en strategie aan de andere kant. De attractie afdeling bestaat in de piek uit 180 medewerkers, en het is mijn taak om dit zo goed mogelijk te organiseren. Dit gaat van het verbeteren van interne processen en het balanceren van de gastbeleving en operationele kosten, tot het zorgen dat de assets – de attracties – op een zo’n optimaal mogelijke manier, zo lang mogelijk mee kunnen. Het verschil met andere bedrijven is, dat onze medewerkers, daadwerkelijk een belangrijk onderdeel van het eindproduct zijn. Dit maakt het extra bijzonder. Aan de andere, strategische, kant zit ik in het management team, waarin we multi-disciplinaire beslissingen maken, de waarde van het merk bewaken en verbeteren, en lange termijn plannen uitzetten.
Is er een stap in je carrière die bepalend is geweest en zo ja welke?
Bij Unilever besloot ik voor mijn derde rol een ‘rotatie’ te doen in de Unox fabriek in Oss. Een fabriek in gaan stond niet per sé hoog op mijn verlanglijstje, maar heb het op aanraden van mijn mentoren toch gedaan. Uiteindelijk is daadwerkelijk op de vloer staan, en medewerkers aansturen vroeg in je carrière, iets wat onbewust belangrijk is geweest voor mij. Hier moet je on-the-spot beslissingen nemen, met moeilijke situaties om gaan en kun je wat minder makkelijk terugvallen op je analytische skills. Ik had het gevoel dat dit mij veel heeft geholpen in de verdere banen die ik heb gehad.
Onder het motto ‘Never waste a good crisis’, wat heb jij veranderd door Corona?
Ik denk dat er weinig industrieën zijn, die zó afhankelijk zijn van Corona als de pretparkindustrie. Bij elke persconferentie veranderd bij ons het beleid in het park wel weer op een aantal punten, bijvoorbeeld de verminderde capaciteit door de 1,5 meter, het wel of niet mogen dragen van mondkapjes in de achtbanen, het sluiten van restaurants en terrassen, maximale capaciteit handhaven in binnen en overdekte buitenruimtes, het hanteren van maximale groepsgroottes, het sluiten van een Halloween spookhuis vanwege een evenementen vergunning en natuurlijk, begin dit jaar, het sluiten van het volledige park. Je kunt je voorstellen hoe intensief en ingrijpend deze veranderingen zijn voor het bedrijf, en hoe er elke keer weer in een periode die vaak korter is dan 24 uur, nieuwe oplossingen bedacht moeten worden. Mijn rol – naast het doorvoeren van de landelijke maatregelen bij de attracties – is hierin bijvoorbeeld het doorrekenen van capaciteiten op verschillende plekken in het park en deze afstemmen met de Veiligheidsregio.
Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Cliché, maar: geniet. Hoe zeer werken bij een mooi bedrijf ook voldoening geeft, een donderdagmiddag waarin je onbezorgd en relatief zonder tijdsdruk met je maten aan een mooie DOPCS of MAMS opdracht (bestaat dat nog?) aan het werken bent, waarna je om 4 uur met zijn allen The Villa binnen stapt, komt helaas niet meer in die mate terug.
Probeer na het afronden je studie zo ‘hoog’ mogelijk in te zetten en ga voor een baan bij een multinational als trainee, of ga aan de slag bij een van de betere consultancy’s. Je leert hier in een korte periode zo veel, dat dit eigenlijk nooit een slechte keuze is. Zie veel, laat je vaak in het diepe gooien, en wordt niet te snel specialist. Heb je een bepaalde droombaan of niche industrie in je hoofd, zoals ik, kan dat altijd nog. Andersom, van een kleiner bedrijf overstappen naar een grote speler, is bijna niet te doen.
Laatste tip, doe veel business courses en inhousedagen! Beter één te veel dan te weinig.
Als je één van de vragen zou mogen veranderen, welke zou dat zijn en waarom?
Ik zou de vraag: “Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?”, willen veranderen met “Waar zou je, terugkijkend op je carrière met de kennis van nu, een andere keuze gemaakt hebben?”. Omdat ik het altijd interessant vind om te zien dat iedereen, achteraf, toch niet altijd de juiste keuzes maakt. Ik denk dat het goed is dat de huidige studenten ook deze kwetsbare kant van ons, Alumni, zien, zodat ze zelf wellicht niet tegen dezelfde zaken aanlopen.