Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-09-2015
editie 3 | jaargang 3
Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Na mijn afstuderen (Innovation Management) ben ik direct als zelfstandige begonnen bij het Innovatie platform Loods Limburg. Daar heb ik me bezig gehouden met innovaties in de agrarische sector. In de tussentijd ben ik met mijn compagnon, Robin de Bruijn ook begonnen met het bedrijf EmulTech. EmulTech levert apparatuur aan de farmaceutische industrie voor de ontwikkeling en productie van een nieuwe generatie medicatie. Als medeoprichter ben ik verantwoordelijk voor de verkoop van de apparatuur en de financiën van de organisatie.
Wat zijn eventuele plannen?
In de afgelopen zes jaar heeft EmulTech voornamelijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van de apparatuur. We hebben op het moment 2 systemen (INFINITY Mini en INFINITY Lab) gereed. Deze zijn we nu in de farmaceutische industrie aan het introduceren. We willen in de komende jaren de technologie verder opschalen. Zodoende kunnen we ook nieuwe applicaties in de voedingsindustrie, chemie en de cosmetische industrie bedienen. Daarnaast zijn we altijd opzoek naar nieuwe applicaties van onze technologie om aan onze klanten aan te bieden.
Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Het belangrijkste van mijn opleiding is de proactieve, zelfstandige en academische houding die je bijgebracht wordt. De specifieke achterliggende theorie gebruik ik zeer beperkt in mijn dagelijkse werkzaamheden. Het starten van een bedrijf is dan ook geen rocket science; het is vooral doen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de modellen die tijdens de studie gebruikt worden zoals bijvoorbeeld het model om de mate van innovativiteit van de klanten uit te drukken (innovators – laggards) soms terug komen. Echter wordt dan eerder de vraag gesteld wat het voor het sales process betekend dan welke fasen er zijn. Ondernemen is veel meer de kennis toepassen dan het hebben van de kennis.
Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Mijn werk bestaat voornamelijk uit het managen van relateis met mijn stakeholders, klanten, leveranciers aandeelhouders, collega’s. Dit zijn meer kwalitatieve gesprekken. Kwalitatieve componenten zitten in sales. Op veel deuren kloppen om een paar klanten te kunnen bedienen. Daarnaast is het bijhouden van de financien (specifiek de cash flow en de P&L kwantitatief). Dit is geen bewuste keuze geweest, noch heb ik hier ooit over nagedacht om een dergelijke keuze te maken. Het is onderdeel van het werk.
Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Naast mijn studie ben ik actief geweest in verschillende commissies bij studenten vereniging SSRE en dispuut HID Quare. Verder heb ik altijd een bijbaan gehad (Eindhoven Airport, Hotel Pierre, Restaurant Gauchos, Unipartners) en heb ik een tijd in het buitenland gestudeerd.
Een studentenvereniging en dispuut dragen in een belangrijke mate bij aan je vorming. Tevens biedt het de mogelijkheid om ervaring op te doen in finance, project management etc. Bijbaantjes bieden een goede mogelijkheid om al werkervaring op te doen en een juiste werkethiek te vormen. Het studeren in het buitenland vormt je op het gebied van zelfredzaamheid en geeft de mogelijkheid om een extra taal vaardig te worden. Van alle drie de activiteiten heb ik nog regelmatig plezier.
Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Studeren is een voorrecht. Geniet ervan. Kijk daarnaast eens verder dan de voor de hand liggende mogelijkheden, zoals het werken bij een multinational. Kleine bedrijven of je eigen bedrijf beginnen is ook een waanzinnig interessante optie! De proeftuinen die het TU/e Innovation Lab aan het opzetten zijn, zoals het Automotive Lab, zijn daarbij zeker een aanrader. Als ik dat zie, realiseer ik me dat ik 10 jaar te vroeg geboren ben.