Alumnia | 26-06-2014 | editie 3 | jaargang 2
17401
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-17401,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2014 - Q3

Kettingbrief
Verhaallijn 1 26-06-2014
editie 3 | jaargang 2

Martijn van Aspert
Leeftijd: 25 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: TU/e Functie: Logistics Trainee
Martijn Messemaker
Leeftijd: 37 Afgestudeerd: 2001 Organisatie: Bol.com Functie: Head of Human Resources
Nu aan het woord
Judith de Winter
Leeftijd: 33 Afgestudeerd: 2005 Organisatie: ING Functie: Manager Customer Operations Beleggen
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Na mijn afstuderen bij Unilever in 2001, bij de vakgroep OrganisatieKunde (OK), heb ik onbewust gekozen voor een Human Rresources (HR) loopbaan. Ik koos overtuigd voor een start als organisatieadviseur voor 4-6 jaar. Hierbij sprak de cultuur en het werkveld van Hay Group mij enorm aan. Hay Group is een bureau dat organisaties helpt om werk beter te organiseren en mensen te motiveren om beter te presteren. Daarnaast opereert het bureau in de HR niche van het organisatieadviesgebied met behulp van bijvoorbeeld functiewaardering, beloning en competenties. Het is een plek waar ik met ontzettend veel plezier de conceptuele basis van mijn vak heb geleerd.

Na 5 jaar koos ik bewust voor een HR loopbaan, door de overstap te maken naar een rol als HR Business Partner bij Unilever. Het was een keuze voor een gaaf bedrijf, een wereldwijde HR transformatie en een zeer inspirerende leidinggevende. Een plek waar ik, wederom met veel plezier, de praktijk van mijn vak heb geleerd. Ik heb hier waardering gekregen voor de grote impact van kleine interventies, zoals bijvoorbeeld een enkel gesprek, ten opzichte van grote programma’s en complexe procesverbeteringen.

Na 4 jaar heb ik een uitstapje gemaakt naar een HR expertise rol bij Ahold, waar ik me bezig mocht houden met een wereldwijd organisatieontwikkelingsproject. Een heel leerzaam kijkje in de keuken van retail business en corporate aansturing.

Sinds 2011 ben ik verantwoordelijk voor HR bij bol.com. Destijds met een team van 4 voor een organisatie van ca. 320 medewerkers, vandaag met een team van 20 voor ca. 650 medewerkers. Een geweldige uitdaging om dat te mogen doen voor zo’n snel groeiende organisatie met een sterk merk en zeer gedreven professionals. En ’t mooiste is, al die professionals werken met elkaar elke dag aan één ambitieus doel: De beste winkel van Nederland en België zijn!

Wat zijn eventuele plannen?
Bol.com is een relatief jonge organisatie die sinds de start in 1999 met 20-30% per jaar is gegroeid, zowel in omzet als in aantal medewerkers. De beoogde groei van onze organisatie voor de komende jaren is minstens net zo groot als de afgelopen tijd. Dit geeft mij voorlopig nog meer dan voldoende uitdaging op het gebied van o.a. recruitment, persoonlijke ontwikkeling van onze collega’s, het waarborgen van onze unieke manier van werken en het invulling geven aan echt ‘persoonlijk werkgeverschap’. Met het begrip persoonlijk werkgeverschap geven wij invulling aan wat ook ons credo voor klanten is: ‘de winkel van ons allemaal, speciaal voor jou’. Dit betekent dat we, uiteraard binnen kaders, maximaal tegemoet willen komen aan de wensen van onze collega’s. Bijvoorbeeld door veel autonomie in het uitoefenen van je functie, veel persoonlijke waardering van collega’s en leidinggevenden en veel ruimte om je persoonlijke ontwikkeling zelf vorm te geven.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Zeker. Vooral als het gaat om het toepassen van een helikopter blik op een organisatie, over alle functionele domeinen heen. Daarnaast helpt mijn bèta achtergrond mij om beslissingen te kwantificeren, iets wat in het HR vak hard nodig is en nog onvoldoende gebeurt. Inhoudelijk vindt een deel van mijn kijk op het vak zijn oorsprong in sommige OK vakken, maar afgelopen jaren is dat beeld ruimschoots verrijkt met inspirerende management literatuur en praktische ervaring.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Mijn eigen werk is vooral kwalitatief. Ik hecht veel belang aan goede analyses door het HR team. Het grootste gedeelte van mijn tijd besteed ik echter aan de ontwikkeling en uitvoering van ideeën en de gesprekken met ons management en mijn HR team. Werken bij bol.com in het algemeen, is voor veel collega’s natuurlijk juist kwantitatief, omdat wij werken met big data van 4,5 miljoen klanten en 8 miljoen artikelen.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Ik ben een jaar Commissaris Externe Betrekkingen geweest in het Industria bestuur, naast o.a. mijn lidmaatschap van SSRE en Astarte en mijn voorzitterschap van de FSE. Ik deed dat vooral omdat ik net als nu graag verantwoordelijkheid neem en intensief samenwerk met anderen. Aankomend jaar gaan we vanuit bol.com samenwerken met Industria, wat ik vanuit mijn achtergrond natuurlijk erg gaaf vind.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Blijf investeren in zelfinzicht. Weet wat je kan en wat je wil. Hoe duidelijker je beeld hierop is, hoe beter je kunt sturen op je gewenste toekomst. Ga hierbij uit van jouw passie en geloof in jezelf. Ook bol.com is zo gegroeid.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 26-06-2014
editie 3 | jaargang 2

Koen Boonen
Leeftijd: 28 Afgestudeerd: 2010 Organisatie: Accenture Operations Strategy Functie: Consultant
Wilbert Schouten
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Spar Functie: Bedrijfsleider kruidenierswaren
Nu aan het woord
Jerom Nieuwenhuizen
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: ASML Functie: Junior Decision Support Expert
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Na het afronden van de master Operations Management & Logistics ben ik aan de slag gegaan als bedrijfsleider in opleiding op het distributiecentrum (DC) van Spar in Waalwijk. Vanuit dit DC worden ongeveer 200 zelfstandige supermarktondernemers in het zuiden en oosten van Nederland bevoorraad. De stap van student naar bedrijfsleider op een DC is zeker geen doorsnee stap. Als bedrijfsleider geef ik direct leiding aan 3 productieleiders en indirect aan ongeveer 75 mensen die allemaal in het magazijn werken. Uiteindelijk draag ik er zorg voor dat de juiste artikelen van de juiste kwaliteit en in de juiste aantallen bij onze afnemers komen.

Wat zijn eventuele plannen?
De functie waar ik nu in zit is er één waar ik de komende jaren zeker nog in zal blijven. Ik leer namelijk elke dag weer nieuwe aspecten die mij beter maken als leidinggevende. Iedere dag weer ga ik met ontzettend veel plezier naar mijn werk en ik ben van mening dat dit erg belangrijk is om je werk goed te kunnen doen. In de afgelopen maanden ben ik goed begeleid door mijn collega’s en leidinggevende en mede daardoor ben ik in korte tijd klaargestoomd om de functie van bedrijfsleider zelfstandig te kunnen vervullen. Ik ben nog niet echt bezig met hoe de toekomst er uit ziet. Zolang ik het werk leuk vind en nieuwe dingen leer, maak ik mij daar nog geen zorgen over! Daarnaast denk ik dat mijn logistieke kennis absoluut een toegevoegde waarde is voor de diverse logistieke afdelingen binnen Spar.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Tijdens de opleiding krijg je veel theorie over hoe je bedrijfsproblemen kunt identificeren, analyseren en herontwerpen. Om eerlijk te zijn gebruik ik weinig van deze theorie bewust in mijn huidige werk. Natuurlijk is het wel zo dat de aangeleerde manier van denken mij helpt om de oorzaken van een probleem op te lossen en niet enkel de gevolgen. Een belangrijke taak van mij als bedrijfsleider is dan ook om de huidige logistieke bedrijfsprocessen in het DC slimmer of beter in te richten en daarmee de efficiëntie van het DC te verhogen.

Daarnaast krijg je gedurende je studie ook veel managementvakken, maar helaas moet ik zeggen dat deze theorieën niet echt toepasbaar zijn voor het personeel dat in het magazijn werkt. Leidinggeven leer je niet door er vakken over te volgen, maar in de praktijk, door het te ervaren. Dit maakt het werk voor mij juist ontzettend leuk en soms zelfs ook onvoorspelbaar.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Het werk als bedrijfsleider is erg afwisselend en dat is juist ook hetgene wat het werk zo leuk maakt. Het ene moment ben ik een correctiegesprek aan het voeren met een heftruckchauffeur en even later op de dag kan ik een logistiek kaderoverleg hebben over de voortgang van de logistieke processen binnen Spar en hoe we deze kunnen verbeteren. Mijn werk als bedrijfsleider is voornamelijk kwantitatief omdat het met name gaat om het controleren van de gemaakte afspraken met het personeel en andere logistieke afdelingen.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Naast mijn studie heb ik diverse commissies bij Industria gedaan. Mede hierdoor heb ik mijzelf persoonlijk ontwikkeld tot wie ik nu ben. Het personeel in het magazijn heeft behoefte aan duidelijkheid, gelijkheid en eerlijkheid. Ik denk dat ik mijzelf zodanig persoonlijk heb ontwikkeld dat ik deze behoefte op een goede manier kan vervullen.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat omdat ik denk dat je dan je werk ook beter kunt doen. Sta open voor kritiek, want dit kan je helpen om jezelf een beter mens te maken. Gewoon doen, is voor mij een mooi motto.